Resepi Kuih Talam Cincau Lemak Manis



RESEPI KUIH TALAM CINCAU LEMAK MANIS

BAHAN-BAHAN:
(A)
  • 550 ml santan | dari dua biji kelapa
  • 200 gm cincau hitam | disagat halus memanjang
  • 175 gm tepung beras
  • Sedikit garam

(B)
  • 500 ml santan
  • 150 gm gula
  • 3 biji telur
  • 90 gm tepung gandum
  • 1 sudu teh serbuk coklat
  • Sedikit garam
(C)
  • 500 ml santan
  • 90 gm tepung gandum
  • 2 sudu teh tepung jagung
  • 1/2 sudu teh pes pendan pekat
  • 1 sudu teh esen pandan jernih
  • 120 gm gula
  • Sedikit garam


CARA MEMASAK:

1. Kacau adunan (a) sehingga sebati di atas api yang sederhana selama 10 minit.

2. Kemudian masukkan adunan tersebut di dalam loyang dan kukus selama 10 minit.

3. Dalam masa yang sama, satukan bahan (b) di dalam bekas dan kacau hingga mesra. Masak di atas api yang sederhana selama 7 minit dan hendaklah selalu dikacau.

4. Setelah bahan (a) siap dikukus selama 10 minit, lapiskan bahagian (b) yang telah dimasak tadi. Kukus selama 15 minit.

5. Dalam masa tersebut, satukan bahan (c) dan masak di atas api sederhana selama 5 minit.

6. Kemudian lapiskan di atas bahan (b) tadi. Kukus selama 10 minit.

7. Biarkan sejuk dan sedia untuk dihidang. 


SELAMAT MENCUBA!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment