Resepi Tortilla Wrap Ayam Panggang
RESEPI TORTILLA WRAP AYAM PANGGANG
Masa:
Penyediaan: 20 minit | Memasak: 15 minit | Keseluruhan: 35 minit
Jumlah Hidangan : 6 orang
Bahan-Bahan:
Bahan untuk wrap:
-6 keping roti tortila
-Mayonis
-Bahan untuk ayam panggang:
-2 keping ayam bahagian dada
-1 sudu kecil serbuk lada hitam, kisar kasar
-1 biji bawang putih, parut halus menjadi pes
-1/2 sudu kecil garam halus
-2 sudu besar minyak zaitun
Bahan untuk salad:
-Kubis ungu, hiris sederhana nipis
-Daun salad, hiris sederhana kecil
-Ceri tomato, dibelah dua
-Karot, diparut kasar
-1/2 batang timun (saya gunalan timun jepun)
Bahan untuk kuah salad:
-3 sudu besar minyak zaitun
-3 besar madu
-3 sudu besar perahan jus lemon
-Secubit garam
-Sedikit serbuk kasar lada hitam
Cara Penyediaan:
Cara-cara untuk ayam panggang:
-Belah dua dada ayam dan buka lebar, tapi pastikan tidak terputus dua.
-Perap ayam bersama lada hitam, bawang putih, garam dan minyak zaitun selama minimum 1/2 jam.
-Panggang dengan sedikit minyak di atas kuali non-stick pada kedua belah bahagian ayam sehingga masak.
-Angkat dan rehatkan selama 10 minit kemudian hiris nipis.
Cara-cara untuk salad:
-Gaulkan semua daun salad bersama sayuran lain dan ketepikan.
-Dalam botol kecil, masukkan semua bahan untuk kuah salad dan goncangkan selama beberapa minit sehingga betul-betul sebati. Gaulkan kuah salad bersama bahan salad. Tuang sedikit dahulu, jika kering tambahkan sedikit demi sedikit.
Cara untuk balutan salad (tortila wrap):
-Panaskan roti tortila di atas non-stick pan dalam 2-3 minit setiap sebelah bahagian.
-Sudukan salad ke atas tortila dan susun memanjang. Letakkan ayam dan mayonis, kemudian balut atau guling dengan kemas. Sedia untuk dihidang.
Tips:
Rendam dulu semua sayuran dan salad di dalam air ais selama 15-20 minit sebelum dikeringkan air menggunakan tisu dapur atau salad spinner (salad spinner adalah yang terbaik). Ini adalah untuk mendapatkan salad yang segar dan rangup.
Selamat Mencuba!
0 comments:
Post a Comment