Resepi Udang Goreng Butter Kering



Resepi Udang Goreng Butter

Jom Kita Layan Resepi dibawah:

Bahan-Bahan:

-10 - 20 ekor udang
-5 tangkai daun kari
-6  - 8 tangkai cili padi - dihiris
-3 ulas bawang putih - dicincang
-sedikit lada sulah
-sedikit butter/margerin untuk menumis
-sedikit serbuk lada hitam/ putih - bila suka
-garam secukup rasa
-1/4 cawan susu cair/ susu segar
-minyak untuk menggoreng

Cara Penyediaan:

#1: siapkan minyak panas dalam kuali kemudian goreng udang yang sudah digaul dengan sedikit garam dan lada sulah sehingga warnanya cantik dan masak. angkat dan toskan minyaknya dan keluarkan minyak dari dalam kuali kerana tak nak guna lagi


#2: panaskan margerin atau butter di dalam kuali kemudian tumis cili padi, daun kari, dan bawang putih sehingga naik bau.

#3: selepas tu masukan susu cair dan masak sekejap. kemudian masukan udang, serbuk lada, dan sedikit garam. ingat! jangan bubuh banyak garam sebab margarin sudah ada garam.

#4: panaskan sehingga masak dan angkat

langkah seterusnya kita siapkan pula sarang telur sebagai bahan untuk taburan di atas udang tadi.

Bahan Sarang Telur:

-2 biji kuning telur
-1 cawan minyak masak
-1 senduk butter/ margerin

Cara Penyediaan:

#1: panaskan butter ke dalam kuali bersama minyak masak dan bila minyak dalam kuali dah panas pusing-pusingkan minyak dengan senduk. sehingga membentuk bulatan sehala tanpa henti.

#2: kemudian masukan kuning telur sahaja ke dalam butter tadi dan teruskan pusing tu minyak laju-laju sehingga masak dan berwarna keemasan.

#3: setelah dah masak tuangkan ke dalam tapis untuk toskan minyak.
Resepi Udang Goreng Butter

Akhir sekali, bila udang goreng tadi dah masak bolehlah dimasukan ke dalam pinggan dan taburkan sarang telur di atas udang. resepi udang goreng butter ini memang mudah dan sampai jumpa di artikel seterusnya ya.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment