Resepi Asam Pedas Melaka Original




RESEPI ASAM PEDAS MELAKA ASLI

Bahan-bahan:

-4 ketul ikan pari / parang / tenggiri (dibasuh bersih)
-3 biji bawang merah
-1 biji bawang putih
-2 cm halia
-1 mangkuk cili kering kisar - boleh letak lebih 
-3 cm belacan - Liza guna 1cm je
-2 cm kunyit hidup 
-1 sudu besar lada hitam 
(bawang merah, putih, halia, cili, belacan, kunyit n lada hitam blend skali)
 -3 batang serai - dititik
-1 sudu teh halba 
-Daun kesum + bungan kantan
-Bendi / terung 
-Air asam jawa secukupnya
-Garam + gula
-Minyak utk menumis

Caranya :

- Panaskan minyak dan tumis halba hingga kekuningan sikit..
 - masukkan bhn2 blend td dan serai dan tumis hingga garing dan pecah minyak..  (if my MIL, dia masak sampai merecik2 sambal tu kat dapur2 dia... nk bagi masak n garing punya pasal..)
- Dah garing, masukkan gula.. agak2 ye jgn la manis sgt.( Liza letak 1 s/t je).. masukkan daun kesum n bunga kantan..
- masukkan ikan, kacau2 sikit, dan masukkan air asam jawa....
banyaknye asam jawa tu bergantung kesukaan u all nk buat kuah tu pekat ke cair... kalau cair sgt tak sedap pulak... masam tu u all boleh agak2 jugak.. jgn sampai masam gilerrr... 
- masukkan bendi or terung... 
- perasakan dengan garam dan  biar dia mendidih 
- tutup api....


Petua:


1. asam pedas melaka ni kalau letak belacan lagi kick.. kalau sape2 yg gatal hidung tu, jangan la letak... kang aku tak tanggung...

2. kalau nak rasa kesedapan lagi.. biar masak awal 3 @ 4 jam b4 nak makan... lagi lama lagi sedap coz baru sebati rasa dia tu...

3. lagi pekat, lagi sedap...

4. menggunakan ikan fresh, lagi terasa kesedapannya.. sampai boleh hirup itu kuah...



5. Asam pedas asli melaka ni, lepas korang dah basuh tangan walau sabun pun, bau dia masih melekat kat tangan... for sure menjadi la tu.

SELAMAT MENCUBA!


Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment