Resepi Ketam Masak Telur Masin Butter



RESEPI KETAM BUTTER TELUR MASIN

Bahan-bahan:
-3 ekor ketam
-2 biji telur masin
-3 sudu besar butter
-1/4 - 1/2 cawan susu cair
-2 tangkai daun kari
-3 ulas bawang putih
-2-3 biji cili padi - hiris
-sedikit garam dan gula

Cara-cara:
-Belah ketam kepada dua atau empat bahagian.Cuci bersih.
-Rebus telur masin. Kemudian keluarkan isinya dan hancurkan.
-Panaskan butter, tumis bawang, cili dan daun kari hingga naik bau.
-Kemudian masukkan susu cair. Dan masukkan sekali ketam.
-Tutup kuali supaya ketam masak sepenuhnya. Sesekali balik2kan supaya masak sekata. Apabila kuah hampir kering, masukkan telur masin dan gaul mesra. Perasakan dengan garam dan gula. Garam jangan banyak sbb telur dah masin. Keringkan sebentar dan matikan api. (hana tinggalkan sedikit gravy)
-Angkat dan hidangkan.

Nota : Jika ingin ketam digoreng dahulu, campurkan ketam dengan 3 sudu tepung jagung dan sedikit garam. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga masak. Kemudian toskan dan seterusnya ikut step nombor 3.

Selamat Mencuba!

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment