Resepi Sambal Gesek / Tuk Tuk Jawa



RESEPI SAMBAL GESEK PADU

Bahan:

-8 biji cili merah
-10 biji cili padi (ikut kepedasan disukai)
-8 ulas bawang kecil (purple)
-3 ulas bawang putih
-Sedikit belacan, (dibakar dulu)
-4 biji limau kasturi (or ikut selera masing2)
-Garam dan gula.
-Segenggam ikan bilis. (goreng sekejap, jangan garing, goreng sekejap je, biar masih lembik-lembik)
-1 sudu minyak masak.

Cara-cara:

-Patah-patahkan cili-cili, belah-belahkan bawang
-Goreng bahan-bahan ni dengan sedikit minyak masak, sikit je dalam 1/2 or 1 sudu minyak masak je.
-Angkat toskan minyak.
-Tumbuk dengan lesung batu bahan di goreng tadi dengan belacan, + garam + gula.
-Tumbuk sekali dgn ikan bilis.
-Perah limau kasturi, dan gaulkan.
-Sedap sangat makan bulan puasa ni. Buat banyak-banyak bekukan portion kecik-kecik. Sejam sebelum berbuka keluarkan biar hilang sejuk bekunya, nanti boleh terus ngap.

*Dalam gambar saya letak petai, petai tu hiris-hiris, saya goreng juga sekejap dengan minyak yang sikit. Tak suka petai tak payah boh petai.


SELAMAT MENCUBA!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment