Resepi Daging Salai Masak Lemak Cili Api Meletop


RESEPI DAGING SALAI MASAK LEMAK CILI API MELETOP

Bahan-Bahan:

Bahan-bahan utama :
-1 kg daging salai
-15 biji belimbing buluh
-4 batang serai dititik
-Semangkuk santan segar
-3 keping asam gelugor

Bahan-bahan kisar :
-4 ulas bawang merah
-Segenggam cili padi kampung (lebih pun boleh)
-1 inci belacan
-1 inci halia
-2 inci kunyit hidup

Cara Penyediaan:

-Masukkan kesemua bahan kisar kedalam periuk berserta daging salai dan renih sebentar sambil digaul dengan sudip
-Tuangkan santan kedalam periuk bersama serai dan asam keping. Sentiasa kacau
-Bubuh garam dan serbuk perasa jika suka
-Apabila mendidih, masukkan pula belimbing dan kacau rata. Masak diatas api perlahan sehingga belimbing lembut
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment