Resepi Burger Ayam Telur Masin
Resepi Burger Ayam Telur Masin
Bahan-Bahan:
4 Keping dada ayam tanpa kulit (kira-kira 500 g), kira-kira 2 cm tebal
1 Sudu besar Sos Tiram
1/4 Cawan tepung beras
1 Sudu kecil Cukup Rasa
1 - 1 1/2 Sudu besar minyak masak untuk menggoreng
4 roti burger (biasa atau mil penuh)
1/4 timun, dihiris
4 Keping daun salad
Untuk Sos Telur Masin:
1 Sudu besar mentega tanpa garam
1/2 Sudu besar minyak masak
3 Ulas bawang putih, dicincang
4 Tangkai daun kari
2 kuning telur masin, kukus dan lecek
3 - 4 cili padi, dicincang
1/4 Cawan susu sejat
1 Sudu kecil Cukup Rasa (atau secukup rasa)
1 Sudu kecil gula (atau secukup rasa)
Cara Memasak
1. Perap dada ayam dengan Sos Tiram untuk sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.
2. Campurkan tepung beras dan Cukup Rasa dalam mangkuk adunan yang sederhana. Celup ayam dalam campuran tepung, ketepikan tepung yang berlebihan dan pindahkan ayam ke pinggan yang kering.
3. Goreng kepingan ayam dalam kuali sehingga perang keemasan. Toskan minyak yang berlebihan dan ketepikan.
4. Panaskan 1 sudu besar mentega tanpa garam dan ½ sudu besar minyak masak dalam kuali. Tumis bawang putih dan daun kari hingga garing dan wangi. Seterusnya, tambah kuning telur masin, cili padi dan masak sehingga campuran menjadi berbuih.
5. Kecilkan api, masukkan susu cair, Cukup Rasa dan gula. Biarkan ia mereneh sehingga pekat sebelum tutup api.
6. Potong roti burger secara melintang, bakar dalam ketuhar pembakar roti atau pada dalam kuali leper.
7. Akhir sekali, siapkan burger. Letakkan hirisan timun dan salad dalam roti burger bahagian bawah, diikuti dengan ayam goreng dan kemudian, tuangkan sos telur masin.
8. Tutup dengan separuh lagi roti burger dan hidangkan segera.
0 comments:
Post a Comment