Resepi Bubur Ayam dan Ikan Yang Memikat Rasa
Resepi Bubur Ayam dan Ikan Yang Memikat Rasa
Bahan-Bahan:
- 100g beras putih, dibasuh dan dibilas
- 2 liter air
- 2 kiub Kiub Pati Ayam
- 300g ayam, filet dada, tanpa kulit, dipotong nipis
- 200g filet ikan kerapu atau jenahak, dipotong nipis
- 1 inci halia muda, dikupas dan dihiris halus
- 200g lobak merah, dipotong kiub
- 200g bayam, dipotong kasar
Perencah (tambahan):
- minyak bijan
- kicap
- lada putih
- daun bawang yang dicincang
- minyak bawang putih (3 ulas bawang putih cincang digoreng dengan 2 sudu minyak masak)
- cili padi dihiris
- bawang goreng
- halia muda dihiris halus
Cara Memasak:
1. Masukkan beras, air dan Kiub Pati Ayam dalam periuk rebusan dan biarkan mendidih pada suhu yang tinggi. Bila sudah mendidih, turunkan suhu kepada sederhana. Bubur juga boleh dimasak menggunakan periuk nasi yang mempunyai fungsi memasak bubur.
2. Kemudian masukkan potongan ayam dan biarkan bubur mereneh pada suhu sederhana rendah selama 30 minit.
3. Untuk mengelakkan daripada beras melekat pada bahagian bawah periuk, pastikan bubur dikacau sekali-sekala.
4. Kemudian, masukkan hirisan halia dan ikan ke dalam bubur. Masak selama 10 minit atau sehingga ikan betul-betul masak.
5. Akhir sekali, masukkan lobak dan bayam, biarkan ia masak.
6. Bila semua bahan telah pun masak sepenuhnya, tutup api dan senduk bubur ke dalam mangkuk.
7. Renjis dengan minyak bijan dan hidangkan bersama perencah kegemaran anda.
0 comments:
Post a Comment