Resepi Ikan Bakar Ala Portugis


Resepi Ikan Bakar Ala Portugis

Bahan-Bahan:

- 500g ikan kembung, dibersihkan dan dibuang isi perut, dibilas
- 1 sudu besar minyak jagung
- 2 ulas bawang, dikisar
- 2 ulas bawang putih, dikisar
- 3 biji buah keras
- ½ cm lengkuas, dikisar
- 2 batang serai, dikisar
- 3 sudu besar cili kisar
- 2 sudu besar air asam jawa
- 1 sudu besar Cukup Rasa
- 1 batang bunga kantan, dihiris nipis
- 3 helai daun limau purut
- 2 batang bendi
- Daun pisang, celurkan ke dalam air panas yang mendidih selama 1-2 minit
- Kertas aluminium untuk membungkus

Cara Memasak

1. Mula-mula, panaskan minyak di dalam kuali. Apabila minyak sudah panas, masukkan bawang, bawang merah, buah keras, lengkuas, serai dan juga cili kisar. Kemudian tuangkan air asam jawa dan taburkan 1 sudu besar Cukup Rasa

2. Kacau berterusan sehingga wangi.

3. Seterusnya, layarkan daun pisang yang dicelur ke atas kertas aluminium.Kemudian, letakkan ikan di atasnya dan ratakan campuran bahan tadi dengan sempurna.

4. Sebelum dibakar, taburkan hirisan bunga kantan, daun limau purut dan juga bendi serta bungkus menggunakan kertas aluminium dengan kemas.

5. Akhir sekali, bakar ikan di atas pemanggang dan pastikan anda menutupnya dengan tudung pemanggang. Ia akan menghasilkan wap untuk ikan cepat masak.

6. Apabila ikan betul-betul masak, angkat ikan yang dibakar dan biarkan selama 5 minit sebelum bungkusan dibuka. Hati-hati apabila membuka bungkusan aluminium yang panas.

7. Hidangkan dan nikmatinya dengan nasi.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment