Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan



Resepi Nasi Ayam Kukus Hainan

Bahan-Bahan:

- 1 ekor ayam ternak biasa atau ayam kampung (saiz sederhana)
- 1 Kiub Pati Ayam, dihancurkan
- 1 biji timun, dibelah dua menegak dan dipotong setebal 5 mm secara melintang

Untuk nasi ayam:

- 3 cawan beras, dicuci dan ditoskan
- 2 sudu besar minyak kacang
- 4 ulas bawang putih, dimayang halus
- 4 ulas bawang merah, dimayang halus
- ½ cawan air rebusan ayam (daripada ayam yang direbus)
- 2 sudu besar Pati Ayam Asli
- 3-4 helai daun pandan
- 2 inci halia, diketuk

Untuk sos kicap:
(digaul dalam mangkuk)

- 2 sudu besar kicap cair
- 2 sudu besar air rebusan ayam (daripada ayam yang direbus)
- 3 sudu kecil minyak bijan
- 3 sudu kecil minyak bawang putih

Untuk sos cili:

- 4 biji cili merah
- 2 biji cili padi (ikut citarasa)
- 3 ulas bawang putih
- 2 cm halia muda, dihiris
- 100 ml air rebusan ayam (daripada ayam yang direbus)
- 1 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 3 sudu besar Limau kasturi

Untuk Hiasan:

- Daun ketumbar
- Daun bawang (dipotong)

Cara Memasak

Untuk ayam:

1. Cuci ayam dengan bersih di bawah air yang mengalir.

2. Kemudian, sapu rata Kiub Pati Ayam yang telah dihancurkan pada rongga-rongga dan kulit ayam dan perap selama 1-2 jam.

3. Masukkan ayam yang telah diperap ke dalam periuk kukus atau kuali dan kukus selama 30 minit dengan api yang tinggi atau sehingga ayam masak sepenuhnya. Anda boleh menggunakan kayu penyepit untuk menyucuk isi ayam untuk memastikan ayam telah masak.

4. Alihkan ayam daripada periuk kukus/kuali dan asingkan air rebusan tadi untuk preparasi nasi, sos kicap dan sos cili.

5. Biarkan ayam seketika sebelum memotong mengikut saiz hidangan yang diingini.

Untuk nasi:

1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali dan gorengkan bawang merah dan bawang putih yang dicincang sehingga naik bau dan berwarna perang keemasan.

2. Masukkan beras ke dalam kuali dan kacau sehingga rata. Kemudian, alihkan beras tadi ke dalam periuk nasi.

3. Masukkan air rebusan ayam, Pati Ayam Asli, daun pandan dan halia yang diketuk ke dalam periuk nasi yang berisi beras.

4. Kacau rata dan biarkan ia masak. Tambahkan sedikit air atau air rebusan ayam jika anda mahukan tekstur nasi yang lebih lembut.

Untuk sos cili:

1. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.

2. Kisar cili merah, cili padi, bawang putih dan halia yang dihiris bersama dengan air rebusan ayam di dalam pengisar sehingga ia mencapai kepekatan yang diingini.

3. Akhir sekali, tutup api dan biar sos menyejuk.

Cadangan Hidangan:

1. Susun atur hirisan timun di atas pinggan bujur.

2. Kemudian, letakkan ayam yang telah dipotong ke atas hirisan timun dan tuang sos kicap ke atasnya.

3. Hias ayam dengan daun ketumbar dan daun bawang yang dipotong.

4. Akhir sekali, hidang semangkuk nasi ayam panas bersama sos cili dan nikmati kelazatan nasi ayam masakan anda sendiri.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment