Resepi Lasagne Daging
Resepi Lasagne Daging
Bahan-Bahan:
- 1 Paket kepingan lasagne
Untuk sos daging:
- 4 Ulas bawang putih
- 2 bawang
- 300g daging cincang
- 2 Sudu Besar Sos Cili
- 1/4 Cawan puri tomato
- 1 Kiub Kiub Ayam
- 250g ayam
Untuk sos keju:
- 30g mentega
- 30g tepung
- 300ml susu skim
- 80g keju mozzarella rendah lemak
- 1 Sudu kecil Cukup Rasa
- 1 Sudu kecil oregano kering
- 1/4 Cawan mozzarella rendah lemak untuk hiasan
Cara Memasak
1. Mula-mula, sediakan sos daging. Goreng bawang putih dan bawang sehingga wangi sebelum menambah daging cincang.
2. Masak daging sehingga perang dan tambah sos cili, puri tomato, kiub pati ayam dan air. Biarkan ia reneh selama kira-kira 10 minit.
3. Seterusnya, sediakan sos keju. Dalam kuali yang berasingan, kacau mentega ke dalam tepung sehingga menjadi sedikit coklat. Kemudian, tambah susu, mozzarella dan Cukup Rasa. Kacau sehingga sos menjadi pekat.
4. Susun kepingan lasagne dalam kuali penaik, lapiskan satu-satu dengan sos daging dan sos keju.
5. Ulangi langkah ini sehingga semua bahan-bahan telah digunakan dan taburkan oregano dan sedikit lagi mozzarella di atas.
6. Bakar dalam ketuhar selama 35-40 minit pada suhu 180 ℃. Biarkan ia sejuk sebelum dipotong.
0 comments:
Post a Comment