Resepi Ikan Keli Lemak Cili Api


Resepi Ikan Keli Lemak Cili Api

Bahan-Bahan:

- 4 ekor ikan keli, dipotong sederhana
- 1 biji bawang besar, dikisar halus
- 6 ulas bawang putih, dikisar halus
- 4 tangkai serai, dititik
- 6 biji cili padi, ditumbuk kasar
- 1 sudu teh belacan, dibakar seketika dan ditumbuk halus
- 4 helai daun salam
- 1 helai daun kunyit
- 1 sudu teh serbuk kunyit
- 100 ml santan pekat
- 1 liter air
- 2 kiub Stok Kiub Ikan Bilis
- 1 sudu teh Cukup Rasa
- 1 sudu teh gula

Cara Memasak

1. Mula-mula kisar bawang besar dan bawang putih berasingan sehingga halus..

2. Kemudian layangkan belacan di atas dapur seketika dan tumbuk sehingga lumat menggunakan lesung batu.

3. Selepas itu, masukkan kisaran bawang besar dan bawang kecil serta semua bahan tertera di atas kecuali ikan keli ke dalam periuk. Kacau sehingga campuran bahan-bahan tadi mendidih.

4. Akhir sekali, apabila kuah sudah mula mendidih, perlahan-lahan masukkan ikan keli. Biarkan ia mendidih sehingga ikan benar-benar masak.

5. Sesuai dihidang panas-panas dan dinikmati bersama nasi.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment