Resepi Pasta Cendawan Berkrim Dengan Bebola Ayam
Pasta Cendawan Berkrim Dengan Bebola Ayam
Bahan-Bahan
Untuk bebola daging:
-500g ayam cincang
-1/2 Cawan serbuk roti
-1 Sudu kecil herba campuran
-1 Sudu kecil emping cili
-1 Kiub Kiub Ayam MAGGI®
-2 Ulas bawang putih
-1 lobak merah, dipotong dadu
-2 Batang selasih, dicincang halus
Untuk Pasta:
-250g spageti atau linguine
-1 Sudu besar mentega tanpa garam
-1 Sudu besar minyak zaitun extra virgin
-3 Ulas bawang putih, dicincang
-200g cendawan butang segar, dihiris
-1/2 Cawan krim putar atau krim masakan
-2 Sudu besar pasli cincang (pilihan)
-1 Kiub Kiub Ayam MAGGI® air 200 ml
kisaran lada hitam secukup rasa
parutan keju Parmesan untuk dihidang (pilihan)
Cara Memasak
1. Mula-mula siapkan bebola ayam dengan menggabungkan semua bahan-bahannya. Uli campuran itu dan bentukkan menjadi bebola.
2. Goreng bebola ayam sehingga menjadi perang keemasan selama kira-kira 8-10 minit. Ketepikannya.
3. Kini, sediakan pasta. Tambahkan ¼ sudu kecil garam ke dalam periuk besar berisi air dan biarkan sehingga mendidih. Masak pasta mengikut arahan pada paket.
4. Apabila pasta masak, toskan dan ketepikan. Renjiskan sedikit minyak zaitun untuk mengelakkan pasta daripada melekat.
5. Panaskan minyak zaitun dan mentega di dalam periuk. Tumis bawang putih sehingga perang sedikit, kemudian, masukkan cendawan dan masak sehingga lembut.
6. Seterusnya, tuangkan krim, masukkan Kiub Ayam MAGGI® dan air. Renehkan selama 5 minit. Lazatkan rasanya dengan lada hitam, tambah pasli dan kacau lagi sebelum tutup api.
7. Masukkan pasta, bebola ayam dan tuangkan sos pasta.
8. Sendukkan pasta ke dalam pinggan individu, taburkan pasli tambahan dan parutan halus keju Parmesan.
Selamat Mencuba!
0 comments:
Post a Comment