Resepi Pealla Makanan Laut
PEALLA SEAFOOD OHSEM
Bahan-Bahan
-200g udang
-200g sotong
-100g lala
-2 Sudu besar minyak zaitun
-3 Ulas bawang putih, dicincang
-1 bawang kecil, dipotong dadu
-1 Sudu kecil paprika
-1 Sudu kecil oregano
-1 1/2 Cawan beras basmati
-500ml air
-1/2 Cawan Sos Tomato MAGGI
-2 Sudu Stok Ayam MAGGI Homemade
-1 Cawan kacang
-1 lada merah, dipotong dadu
Cara Memasak
1. Goreng udang dalam minyak zaitun untuk memberikan rasa udang dalam minyak. Ketepikan udang.
2. Seterusnya, tumis bawang putih, bawang dan lada merah sehingga wangi dalam minyak gorengan udang tadi.
3. Masukkan paprika, oregano dan sos tomato. Kacau sos tomato, kemudian masukkan beras dan kacau sebati bahan-bahan tersebut dalam kuali. Kacau selama beberapa minit supaya ia dapat menyerap setiap rasa.
4. Cairkan stok ayam dengan air dan tuangkan ke dalam kuali. Letakkan tutup di atas dan masak selama 25 minit.
5. Masukkan serta kacau makanan laut dan kacang, letakkan tudung kembali dan biarkan ia masak selama 15 minit lagi sehingga nasi masak dengan gebu.
6. Nikmati panas-panas!
0 comments:
Post a Comment