Resepi sambal Tumis Ikan Bilis
Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis
Bahan-Bahan:
- 2 sudu besar minyak jagung
- 100 g ikan bilis dibersihkan dan digoreng tanpa minyak
- 300 g cili kering
- 200 g bawang besar
- 50 ml air
- 15 g belacan
- 2 sudu kecil Cukup Rasa
- 2 sudu besar gula
- 50 g asam jawa dicairkan dengan 350ml air
Cara Memasak:
1. Mulakan dengan mengisar cili kering, bawang besar dan belacan bersama air.
2. Kemudian, panaskan minyak jagung di dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar hingga pecah minyak selama 5-6 minit.
3. Masukkan Cukup Rasa, gula dan air pes asam jawa dan masak hingga kuah tumisan menjadi pekat.
4. Selepas itu, masukkan ikan bilis dan kacau selama 5 minit.
5. Nikmati sambal tumis ikan bilis ini bersama Nasi Lemak, nasi putih ataupun roti.
0 comments:
Post a Comment