Resepi sambal Tumis Ikan Bilis


Resepi Sambal Tumis Ikan Bilis

Bahan-Bahan:

- 2 sudu besar minyak jagung
- 100 g ikan bilis dibersihkan dan digoreng tanpa minyak
- 300 g cili kering
- 200 g bawang besar
- 50 ml air
- 15 g belacan
- 2 sudu kecil Cukup Rasa
- 2 sudu besar gula
- 50 g asam jawa dicairkan dengan 350ml air

Cara Memasak:

1. Mulakan dengan mengisar cili kering, bawang besar dan belacan bersama air.

2. Kemudian, panaskan minyak jagung di dalam kuali dan tumiskan bahan yang telah dikisar hingga pecah minyak selama 5-6 minit.

3. Masukkan Cukup Rasa, gula dan air pes asam jawa dan masak hingga kuah tumisan menjadi pekat.

4. Selepas itu, masukkan ikan bilis dan kacau selama 5 minit.

5. Nikmati sambal tumis ikan bilis ini bersama Nasi Lemak, nasi putih ataupun roti.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment