Resepi Sup Tang Hoon Dengan Isi Ketam, Telur Dan Bebola Ikan
Resepi Sup Tang Hoon Dengan Isi Ketam, Telur Dan Bebola Ikan
Bahan-Bahan:
- 2 inci halia, dihiris
- 2 ulas bawang merah, dihiris halus
- 2 sudu kecil minyak masak
- 1 liter air
- 2 kiub Stok Pati Ikan Bilis
- 12 ketul bebola ikan
- 50g isi ketam
- 50g tang hoon
- 2 biji telur, dipukul
Untuk hiasan:
- 2 tangkai daun bawang, dipotong
- 3 sudu besar bawang goreng
Cara Memasak
1. Mula-mula, panaskan minyak masak di dalam kuali. Setelah minyak panas, tumiskan halia dan bawang merah sehingga naik bau dan sedikit keperangan.
2. Kemudian, tuang air perlahan-lahan dan masukkan Kiub Pati Ikan Bilis. Biarkan ia mendidih.
3. Apabila sup telah mendidih, masukkan isi ketam, bebola ikan dan reneh di atas api yang sederhana selama 3 – 5 minit sehingga isi ketam dan bebola ikan masak sepenuhnya.
4. Kemudian, masukkan tang hoon dan reneh selama 1 -2 minit sehingga masak.
5. Selepas itu, tuang telur yang telah dipukul perlahan-lahan. Kacau dengan sudip dalam pusingan berpusar. Padamkan api apabila telur telah masak.
6. Sendukkan tang hoon dan bahan-bahan lain ke dalam mangkuk.
7. Hias dengan daun bawang yang dipotong dan bawang goreng sebelum dihidang.
0 comments:
Post a Comment