Resepi Ayam Goreng disaluti Keunikan Telur Masin


Resepi Ayam Goreng disaluti Keunikan Telur Masin

Bahan-Bahan:

- 500g paha ayam dibuang tulang, potong kecil
- 1 biji putih telur, dipukul sederhana
- 1 sudu besar Sos Tiram
- ½ cawan tepung beras
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 1/2 cawan minyak masak untuk menggoreng

Untuk sos telur masin:

- 1 sudu besar mentega tanpa garam (unsalted butter)
- 1 sudu besar minyak masak
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- Segenggam daun kari
- 2 kuning telur masin, direbus dan dilenyek
- 5 – 6 cili padi, dicincang
- ½ cawan susu sejat
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 2 sudu kecil gula
- ¼ sudu kecil tepung jagung, dicampur dengan 1 sudu besar air sebagai pemekat

Untuk hiasan:

- 2 – 3 cili padi, dicincang
- 3 – 4 tangkai daun kari, digoreng
- 2 – 3 sudu besar bawang putih goreng

Cara Memasak

1. Pukul telur putih dengan Sos Tiram dan perap potongan ayam selama 1 jam.

2. Gaulkan tepung beras dan  Cukup Rasa di dalam mangkuk sederhana, golekkan ayam di dalam tepung dan angkat ke dalam piring lain.

3. Panaskan kuali, goreng ayam sedikit demi sedikit sehingga garing dan kuning keemasan. Toskan minyak dan biarkan seketika.

4. Panaskan mentega dan minyak masak di dalam kuali, masukkan bawang putih dan daun kari goreng sehingga garing. Masukkan kuning telur masin, cili padi dan masak sehingga ia meruap.

5. Perlahankan api dan tambah susu sejat, Cukup Rasa dan gula. Reneh seketika sehingga kuah memekat. Masukkan ayam dan gaul sehingga kuah menyaluti semua bahagian ayam. Taburkan hiasan dan hidang.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment