Resepi Gumbo Makanan Laut
Resepi Gumbo Makanan Laut
Bahan-Bahan:
- 30g mentega
- 30g tepung
- 1 lobak merah
- 1 bawang
- 1 saderi
- 1 daun bay
- 4 Sudu besar Sos Tomato
- 2 cili padi (pilihan)
- 2 Sudu kecil serbuk cili
- 2 Kiub Ayam
- 250ml air
- 200g sotong
- 200g udang
Cara Memasak
1. Tepung dan mentega dikacau bersama sehingga ia menjadi warna coklat yang pekat. Ini adalah roux (campuran tepung dan lemak dimasak bersama-sama dan digunakan sebagai bahan pemekat).
2. Masukkan daun bawang, lobak merah, saderi dan daun bay. Seterusnya, tambah sedikit air dan kacau campuran selama 5-10 minit sehingga sayur-sayuran menjadi lembut.
3. Masukkan kiub stok, sos tomato, cili padi dan serbuk cili.
4. Tambahkan air lagi. Sebaik sahaja ia mula menggelegak, masukkan udang dan sotong dan biarkan ia masak selama 10 minit lagi.
5. Hidangkan dengan nasi kukus.
0 comments:
Post a Comment