Resepi Gumbo Makanan Laut


Resepi Gumbo Makanan Laut

Bahan-Bahan:

- 30g  mentega
- 30g tepung
- 1 lobak merah
- 1 bawang
- 1 saderi
- 1 daun bay
- 4 Sudu besar Sos Tomato
- 2 cili padi (pilihan)
- 2 Sudu kecil serbuk cili
- 2 Kiub Ayam
- 250ml air
- 200g sotong
- 200g udang

Cara Memasak

1. Tepung dan mentega dikacau bersama sehingga ia menjadi warna coklat yang pekat. Ini adalah roux (campuran tepung dan lemak dimasak bersama-sama dan digunakan sebagai bahan pemekat).

2. Masukkan daun bawang, lobak merah, saderi dan daun bay. Seterusnya, tambah sedikit air dan kacau campuran selama 5-10 minit sehingga sayur-sayuran menjadi lembut.

3. Masukkan kiub stok, sos tomato, cili padi dan serbuk cili.

4. Tambahkan air lagi. Sebaik sahaja ia mula menggelegak, masukkan udang dan sotong dan biarkan ia masak selama 10 minit lagi.

5. Hidangkan dengan nasi kukus.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment