Resepi Bubur Lambuk



Resepi Bubur Lambuk

Bahan-Bahan:

- 200 g ayam, dicincang
- 2 sudu besar minyak jagung
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia, dicincang halus
- 1 ulas bawang merah, dicincang halus
- 20 g udang kering, direndam dan dikisar halus
- 2 sudu teh lada sulah
- 2 liter air
- 100 g beras, dicuci dan ditoskan
- 20 g Cukup Rasa
- ½ cawan santan kelapa
- 1 sudu besar daung bawang, dicincang halus
- 1 ulas cili merah, dibelah tengah dan dibuang biji dan dicincang halus
- 3 ulas bawang goreng
- 1 ulas daun sup

Cara Memasak

1. Di dalam periuk, tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, udang kering dan lada sulah sehingga perang keemasan.

2. Kemudian tambahkan air dan nasi dan biarkan ia mendidih.

3. Apabila nasi telah mendidih, kecilkan api dan biarkan ia masak sehingga menjadi bubur.

4. Bila ia telah memekat, masukkan Cukup Rasa dan santan. Kacau dan biarkan dia mereneh selama lebih kurang 10 minit.

5. Akhir sekali, taburkan daun bawang, cili merah, bawang goreng dan daun sup. Kacau sehingga mesra dan hidangkan panas.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment