Resepi Bubur Lambuk
Resepi Bubur Lambuk
Bahan-Bahan:
- 200 g ayam, dicincang
- 2 sudu besar minyak jagung
- 4 ulas bawang putih
- 2 sm halia, dicincang halus
- 1 ulas bawang merah, dicincang halus
- 20 g udang kering, direndam dan dikisar halus
- 2 sudu teh lada sulah
- 2 liter air
- 100 g beras, dicuci dan ditoskan
- 20 g Cukup Rasa
- ½ cawan santan kelapa
- 1 sudu besar daung bawang, dicincang halus
- 1 ulas cili merah, dibelah tengah dan dibuang biji dan dicincang halus
- 3 ulas bawang goreng
- 1 ulas daun sup
Cara Memasak
1. Di dalam periuk, tumiskan bawang putih, halia, bawang merah, udang kering dan lada sulah sehingga perang keemasan.
2. Kemudian tambahkan air dan nasi dan biarkan ia mendidih.
3. Apabila nasi telah mendidih, kecilkan api dan biarkan ia masak sehingga menjadi bubur.
4. Bila ia telah memekat, masukkan Cukup Rasa dan santan. Kacau dan biarkan dia mereneh selama lebih kurang 10 minit.
5. Akhir sekali, taburkan daun bawang, cili merah, bawang goreng dan daun sup. Kacau sehingga mesra dan hidangkan panas.
0 comments:
Post a Comment