Resepi Sambal Belacan
Resepi Sambal Belacan
Bahan-Bahan:
- 2 sudu teh Cukup Rasa
- 2 sudu besar minyak jagung
- 2 biji tomato
- 5 ulas cili merah
- 2 ulas bawang putih
- 6 ulas bawang merah
- 2 sudu teh gula
- 5 ulas cili padi
- 10 g belacan
Cara Memasak
1. Di dalam kuali, tumiskan tomato, bawang putih, bawang merah, cili merah, cili padi, gula dan belacan sehingga naik bau dan letak di tepi.
2. Ambil pengisar dan kisarkan semua bahan yang telah ditumis dan masukkan Cukup Rasa
3. Cedukkan daripada pengisar, masukkan ke dalam balang dan simpan di dalam peti ais.
4. Setiap kali anda ingin menikmati nasi bersama ikan goreng atau apa saja hidangan, sambal belacan ini pasti akan menaikkan lagi selera anda!
0 comments:
Post a Comment