Resepi Masak Tumis Gamat, Perut Ikan, Kerang Pasifik Dan Cendawan Dengan Bok Choy
Resepi Masak Tumis Gamat, Perut Ikan, Kerang Pasifik Dan Cendawan Dengan Bok Choy
Bahan-Bahan
- 8 ketul cendawan Shiitake kering, direndam
- 200g gamat, direndam dan dipotong setebal 3-4 cm
- 50g perut ikan segera yang telah siap digoreng, direndam untuk melembutkan (selama 1 jam)
- 100-150g kerang Pasifik dalam tin, dibasuh dan ditoskan
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak masak
- 1 sudu besar minyak masak
- 5 hiris halia
- 500ml air
Untuk Bahan Perasa
(campur bersama):
- 1 sudu kecil tepung jagung
- 2 sudu besar air
Cara Memasak
1. Panaskan minyak di dalam kuali dan tumis halia hingga naik bau. Masukkan gamat, perut ikan dan cendawan. Kacau rata selama 1 minit dan tambah bahan perasa. Kemudian, tuang air dan biarkan mendidih.
2. Renehkan di atas api kecil selama 30-35 minit sehingga gamat dan perut ikan lembut. Masukkan kerang Pasifik dan renehkan selama 4-5 minit lagi. Tambah bahan pemekat dan kacau dengan sekata. Kemudian, tutupkan api.
3. Seterusnya, celur bok choy di dalam air mendidih yang dituang beberapa titik minyak masak selama 10-15 saat, sehingga hampir layu. Toskan dan susun bok choy di atas pinggan dengan susunan bulatan.
4. Akhir sekali, sendukkan gamat, perut ikan, kerang Pasifik dan cendawan di tengah bulatan yang terbentuk.
5. Nikmati sajian ketika masih panas.
0 comments:
Post a Comment