Resepi Ayam Goreng Nyonya Melaka
Bahan-Bahan:
- 500 g dada ayam, dipotong tebal
- Minyak secukupnya untuk goreng
- 3 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar Stok Ayam Pekat
- 2 sudu besar madu
- 1 sudu besar minyak bijan
- 1 sudu besar kicap cair
Untuk dikisar:
- 5 batang serai
- 3 ulas bawang putih
- 20 g halia
- 3 bawang merah
- 1 batang daun kari
- 1 sudu besar serbuk cili
- 2 sudu teh serbuk jintan putih
- 1½ sudu besar serbuk ketumbar
- ½ sudu teh serbuk jintan manis
Cara Memasak
1. Malam sebelum memasak, kisarkan serai, bawang putih, halia, bawang merah, serbuk kari, serbuk cili, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.
2. Kemudian, perap ayam dengan bahan yang telah dikisar serta Sos Tiram, Stok Ayam Pekat, madu, minyak bijan dan kicap cair. Biarkan perapan semalaman.
3. Panaskan minyak di dalam kuali dan goreng ayam yang telah diperap sehingga warnanya perang keemasan.
4. Hidangkan panas-panas, pasti terliur seisi keluarga dibuatnya!
0 comments:
Post a Comment