Resepi Satay Ayam Goreng



Resepi Satay Ayam Goreng

Bahan-Bahan:

- 500 g isi dada ayam, dibersihkan dan dipotong dada
- 2 sudu besar minyak masak
- 2 sudu besar Sos Tiram
- 4 batang cili kering, dikisar kering hingga halus
- 1 sudu besar gula
- 1 sudu kecil serbuk jintan putih
- ½ sudu besar serbuk ketumbar
- ½ sudu besar serbuk jintan manis

Untuk dikisar dengan 100ml air:

- 2 batang serai
- 2 sm lengkuas
- 5 ulas bawang putih
- 3 sm halia
- 2 sm kunyit
- 7 ulas bawang merah

Cara Memasak

1. Campurkan serai, lengkuas, bawang putih, halia, kunyit dan bawang merah dalam satu mangkuk. Masukkan ke dalam pengisar dan kisarkan dengan 100ml air.

2. Selepas bahan-bahan itu dikisar, masukkannya kembali ke dalam mangkuk tadi, campurkan Sos Tiram, cili kering, gula, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis.

3. Kemudian, salut ayam dengan bancuhan beraroma ini dan perap selama 30 minit.

4. Selepas diperap, panaskan minyak dalam periuk dan gorengkan ayam sehingga kering.

5. Hidangkan panas-panas bersama ketupat, timun dan hirisan bawang.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment