Resepi Ayam Kicap Nona Manis



Resepi Ayam Kicap Nona Manis

Bahan-Bahan:

- 500g isi ayam, dipotong kecil-kecil
- 2 sudu besar minyak jagung
-2 batang kulit kayu manis
- 3 kuntum bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 1 biji bawang besar, dikisar
- 3 sm halia, dikisar
- 4 ulas bawang putih, dikisar
- 2 tangkai serai, dikisar
- 2½ sudu besar Sos Tiram
- 4 sudu besar kicap pekat
- 4 batang cili merah, dibelah separuh dan dipotong empat
- 100 g daun bawang, dihiris 5sm
- 2 biji bawang besar, dipotong berbaji

Cara Memasak

1. Mula-mula panaskan minyak di dalam periuk dan tumis kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, bawang merah, halia, bawang putih dan serai sehingga naik bau.

2. Apabila aroma tumisan sudah memenuhi ruang dapur, barulah masukkan potongan ayam dan dikacau sekata.

3. Kemudian masukkan Sos Tiram, kicap pekat, kicap cair dan gula serta kacau sampai semuanya bergaul rata dan ayam sudah betul-betul masak

4. Akhir sekali masukkan cili merah, daun bawang dan bawang merah yang dipotong dadu sebelum dikacau sekali lagi.

5. Dihidang panas-panas dan dimakan bersama nasi putih
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment