Resepi Telur Dadar Lebih Lazat dengan Daun Bawang, Udang & Tomato
Resepi Telur Dadar Lebih Lazat dengan Daun Bawang, Udang & Tomato
Bahan-Bahan:
- 4 telur, dipukul
- 50g udang, dibersihkan, dibuang ekor dan kulit
- 2 tangkai daun bawang, dihiris 3cm panjang
- 1 cili merah, dihiris
- 1 tomato (sederhana), dibuang biji dan dipotong kiub
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 1 sudu besar minyak masak
Untuk hiasan:
- Daun bawang, dihiris
Cara Memasak
1. Pecahkan telur dalam satu mangkuk bersaiz sederhana.
2. Kemudian masukkan udang, daun bawang, cili merah, tomato dan Cukup Rasa. Pukul hingga sebati dengan garpu. Ketepikannya.
3. Panaskan minyak masak dalam kuali tak melekat sehingga hampir berasap.
4. Masukkan campuran telur dengan perlahan-lahan, sengetkan kuali dan ratakan campuran telur dalam kuali.
5. Biarkan telur masak selama 5 – 8 minit atau sehingga ia menjadi keperang-perangan di bahagian bawah. Kemudian terbalikkan telur dengan sudip, dan biarkan masak.
6. Sediakan pinggan hidangan dan jongketkan telur dadar tadi dengan perlahan-lahan sehingga ia keluar dengan sendiri daripada kuali terus ke pinggan hidangan.
7. Hiaskan dengan hirisan daun bawang dan daun ketumbar sebelum dihidangkan
0 comments:
Post a Comment