Resepi Ayam Panggang Pedas Manis


Resepi Ayam Panggang Pedas Manis

Bahan-Bahan:

- 400g dada ayam dengan kulit
- 2 sudu besar Cukup Rasa
- 1 sudu besar kicap cair
- 1 sudu besar minyak
- Salad iceberg lettuce dan ketumbar untuk hiasan

Untuk sediakan sos:

- 6 sudu besar cili thai
- 2 sudu besar cili
- 2 sudu besar taucu
- 8 tangkai cili padi dipotong
- 6 ulas bawang putih dicincang
- 4 hiris halia dicincang
- 3 batang celeri dipotong kecil
- 200ml air
- 2 sudu kecil gula
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 2 sudu besar minyak

Cara Memasak

1. Perap ayam dengan Cukup Rasa dan kicap cair semalaman di dalam peti ais atau perap sekurang-kurangnya 2 jam.

2. Panggang sehingga masak dan kulit jadi rangup. Biar selama 10 minit sementara anda siapkan sos.

3. Untuk sos, satukan semuanya kecuali bawang putih dan celeri. Goreng bawang putih hingga naik bau, tambah celeri dan goreng dengan sedikit minyak selama 2 minit.

4. Tuang ke dalam campuran sos dan biar ia mereneh sehingga kering sedikit. Masukkan gula dan  Cukup Rasa ikut cita rasa anda.

5. Bila sos siap, hiris ayam dan susun di atas salad lettuce. Tuang sos ke atasnya dan hiaskan dengan ketumbar sebelum hidang. (Sos juga boleh dihidang berasingan).
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.

1 comments:

  1. NAK PUASA PENUH RAMADHAN 2017 NI TANPA RASA LAPAR ATAU GASTRIK ??

    NAK KEJUTKAN SAUDARA-MARA DENGAN PINGGANG RAMPING & BODY MELETOP HARI RAYA NANTI ??

    klik sini : http://wasap.my/601139771137

    ReplyDelete