Resepi Bubur Gandum
Resepi Bubur Gandum
Bahan-Bahan:
- 1.5 liter air
- 200 g daging, dipotong kiub
- 200 g biji gandum, dicuci dan ditoskan
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 sudu teh Cukup Rasa
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 100 g lobak merah, dicincang dan dicelur
- 5 sudu besar air
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
Hiasan:
30 g timun, dihiris
1 cili merah, dihiris
Cara Memasak
1. Di dalam periuk, masukkan air, daging, biji gandum dan kulit kayu manis. Masak kesemua sehingga ia menjadi bubur.
2. Di dalam kuali lain, panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang putih, lobak merah, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis serta Cukup Rasa sehingga pecah minyak.
3. Kemudian, tuangkan ke dalam bubur dan kacau semuanya sehingga rata dan sebati.
4. Biarkan masak selama 5 minit dan taburkan hiasan. Hidanglah panas-panas pastinya memikat hati keluarga!
0 comments:
Post a Comment