Resepi Bubur Gandum


Resepi Bubur Gandum

Bahan-Bahan:

- 1.5 liter air
- 200 g daging, dipotong kiub
- 200 g biji gandum, dicuci dan ditoskan
- 1 batang kulit kayu manis
- 2 sudu teh Cukup Rasa
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 100 g lobak merah, dicincang dan dicelur
- 5 sudu besar air
- 2 sudu besar minyak jagung
- 1 sudu teh serbuk jintan putih
- 2 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu teh serbuk jintan manis

Hiasan:

30 g timun, dihiris
1 cili merah, dihiris


Cara Memasak

1. Di dalam periuk, masukkan air, daging, biji gandum dan kulit kayu manis. Masak kesemua sehingga ia menjadi bubur.

2. Di dalam kuali lain, panaskan minyak jagung dan tumiskan bawang putih, lobak merah, serbuk jintan putih, serbuk ketumbar dan serbuk jintan manis serta Cukup Rasa sehingga pecah minyak.

3. Kemudian, tuangkan ke dalam bubur dan kacau semuanya sehingga rata dan sebati.

4. Biarkan masak selama 5 minit dan taburkan hiasan. Hidanglah panas-panas pastinya memikat hati keluarga!

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment