Resepi Egg Toast


Resepi Egg Toast

Bahan-Bahan:

- 12 keping Roti Putih/Roti Gandum
- 6 keping Daging Bakon
- 6 biji Telur
- ½ cawan Keju Cheddar (diparut)
- ½ sudu teh Lada Hitam Berperisa
- 2 sudu besar Mentega
- Secukupnya Minyak
- Secukupnya Daun Bawang (dihiris halus)

Cara menyediakan:

1. Panaskan ketuhar terlebih dahulu pada suhu 150°C.

2. Griskan acuan muffin dengan mentega.

3. Potongkan roti berbentuk bulat atau gunakan pemotong biskut berbentuk bulat dan gelekkan 2 keping bulatan roti.

4. Masukkan bulatan roti yang telah digelek ke dalam acuan muffin.

5. Di dalam kuali leper, panaskan minyak untuk menggoreng kepingan daging bakon separuh masak.

6. Masukkan kepingan daging bakon digoreng ke dalam acuan muffin yang telah dilapik dengan roti tadi.

7. Taburkan keju Cheddar di atas kepingan daging bakon.

8. Pecahkan telur di atas.

9. Taburkan Lada Hitam Berperisa di atas telur.

10.Bakarkan dalam ketuhar sehingga telur putih masak (lebih kurang 10-15 minit).

11.Apabila roti bakar telur masak, keluarkan dari acuan dan hiaskan dengan hirisan daun bawang.

Tip: Saiz bulatan roti hendaklah lebih besar daripada acuan muffin supaya mudah dikeluarkan daripada acuan setelah siap dimasak.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment