Resepi Rendang Perak


Resepi Rendang Perak

Bahan-Bahan:

- 500 gram daging, dipotong dadu
- 2 ulas bawang merah, dihiris
- 1 batang serai, dihiris nipis
- 3 batang serai, dikisar
- 1 inci halia, dikisar
- 1 inci kunyit hidup, dikisar
- 2 inci lengkuas, dikisar
- 2 ulas bawang, dikisar
- 3 ulas bawang putih, dikisar
- 100 gram cili kering, dikisar
- 1 paket asam jawa
- 100 ml santan kelapa pekat
- 50 ml air
- 2 helai daun kunyit, dihiris nipis
- 1 ketul Kiub Pati Ayam

Cara Memasak

1. Panaskan minyak ke dalam kuali, dan apabila minyak sudah panas, masukkan hirisan bawang merah serta bahan-bahan yang telah dikisar seperti serai, halia, kunyit hidup, lenkuas, bawang, bawang putih dan juga cili. Kemudian masukkan daging.

2. Kacau selama 5-10 minit.

3. Masukkan asam jawa, santan kelapa pekat, air dan daun kunyit bersama Kiub Pati Ayam. Masak pada suhu sederhana dan kacau sekali-sekala.

4. Apabila kuah menjadi pekat serta daging semakin lembut, perlahankan api dan kacau berterusan sehingga rendang menjadi kering dan pecah minyak.

5. Rendang anda sedia untuk dihidang dan dimakan bersama nasi panas. Pasti menyelerakan!

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment