Resepi Stimbot Labu


Resepi Stimbot Labu

Bahan-Bahan:

Untuk Pilihan Sup:

- 10 liter air
- 500 g isi labu, dipotong besar-besar
- 10 biji kurma merah, dicuci dan dibuang biji
- 2 kiub Kiub Pati Ikan Bilis
- 1 sudu besar Cukup Rasa
- 300 g labu air, dibuang kulit dan biji, dipotong dadu

Untuk Cicah:

- 2 cawan  Sos Cili Thai
- 3 sudu besar ketumbar, dicincang
- 1 biji tomato, dipotong dadu
- 2 sudu kecil Cukup Rasa

Periuk Panas:

- 2 paket Perencah Kari
- 400 g sotong, dibersihkan dan dipotong nipis
- 2 biji cili padi, dihiris
- 1 sudu kecil halia, dikisar
- 2 paket Mi
- 5 keping kapis segar saiz besar
- 5 ekor udang besar
- 300 g isi ikan merah, dipotong besar-besar
- 2 tongkol jagung, dipotong 3 bahagian setiap satu
- 200 g kobis cina
- 200 g sayuran hijau (daun salad, bok choy, bayam)
- 200 g cendawan tiram, dihiris

Cara Memasak

1. Untuk sup: Masukkan labu dan kurma merah dalam periuk besar berisi air. Biarkan mendidih.

2. Bila sup mula menggelegak, kecilkan api dan reneh selama 30 minit atau hingga labu menjadi empuk.

3. Tambahkan labu air, Cukup Rasa dan Kiub Ikan Bilis untuk rasa yang lebih lazat.

4. Untuk periuk panas pula, stimbot atau belanga perlulah disediakan di atas dapur mudah alih di atas meja makan. Masukkan sup dengan jumlah yang mencukupi dan masak hidangan seperti yang dicadangkan dalam sup.

5. Biarkan mendidih dan nikmati kelazatannya dengan nasi putih.

*Untuk cicah, gaulkan Sos Cili Thai, ketumbar, tomato dan Cukup Rasa hingga sebati.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment