Resepi Fish & Chips
Resepi Fish & Chips
Bahan-Bahan:
Untuk kentang goreng:
- 3 kentang russet
- 1 Sudu kecil
- 1 Sudu besar minyak
Untuk Ikan:
- 4 filet ikan pollock / dory
- 1 Cawan tepung naik sendiri
- 350ml air
- 1 Kiub Ikan Bilis Stock Cube
- 1 Cawan serbuk roti
Untuk Sos Tartar:
- 2 Sudu besar jus lemon
- 1/2 Cawan mayonis
- 2 Sudu besar Chilli Sauce
- 1/2 Sudu Kecil lada hitam
- 1 gherkin, dipotong dadu
Cara Memasak:
1. Potong kentang berbaji, taburkan minyak dan bakar di dalam ketuhar selama 35 minit.
2. Potong ikan menjadi ketulan besar dan ketepikan. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan bersama tepung, air dan kiub Ikan Bilis. Pukul adunan sehingga ia benar-benar sebati dan tiada sebarang ketulan.
3. Celup ikan ke dalam adunan, kemudian golekkan dalam serbuk roti. Goreng sehingga perang keemasan.
4. Campurkan bahan-bahan untuk sos tartar dan hidangkan dengan kentang goreng dan ikan.
0 comments:
Post a Comment