Resepi Fish & Chips


Resepi Fish & Chips

Bahan-Bahan:

Untuk kentang goreng:
- 3 kentang russet
- 1 Sudu kecil
- 1 Sudu besar minyak

Untuk Ikan:
- 4 filet ikan pollock / dory
- 1 Cawan tepung naik sendiri
- 350ml air
- 1 Kiub Ikan Bilis Stock Cube
- 1 Cawan serbuk roti

Untuk Sos Tartar:
- 2 Sudu besar jus lemon
- 1/2 Cawan mayonis
- 2 Sudu besar Chilli Sauce
- 1/2 Sudu Kecil lada hitam
- 1 gherkin, dipotong dadu

Cara Memasak:

1. Potong kentang berbaji, taburkan minyak dan bakar di dalam ketuhar selama 35 minit.

2. Potong ikan menjadi ketulan besar dan ketepikan. Dalam mangkuk yang berasingan, campurkan bersama tepung, air dan kiub Ikan Bilis. Pukul adunan sehingga ia benar-benar sebati dan tiada sebarang ketulan.

3. Celup ikan ke dalam adunan, kemudian golekkan dalam serbuk roti. Goreng sehingga perang keemasan.

4. Campurkan bahan-bahan untuk sos tartar dan hidangkan dengan kentang goreng dan ikan.
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment