Resepi Ikan Bawal Stim
Bahan-Bahan:
- 1 ekor ikan bawal putih, 600-800 gram, dicuci dan dibilas
- 3 sm halia muda, dibuang kulit dan dihiris nipis
-n1 sudu kecil Cukup Rasa
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 2 sudu besar minyak masak
- 1 sudu kecil minyak bijan
- 3 tangkai daun ketumbar, untuk hiasan
- 2 tangkai daun bawang, dicincang, untuk hiasan
Untuk Sos Perasa:
- 1/2 sudu kecil Sos Perasa
- 1 sudu kecil Sos Tiram Oyster Sauce
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
- 3 sudu besar air
Cara Memasak
1. Mula-mula, siang ikan bawal dan cuci.
2. Keringkan bawal dengan tisu dan belah secara serong pada atas ikan.
3. Lumurkan Cukup Rasa dan letakkannya di atas pinggan yang tahan panas. Perap selama 1 jam.
4. Susun halia yang telah dihiris atas ikan.
5. Campurkan Sos Perasa, Sos Tiram, Cukup Rasa dan air dalam mangkuk.
6. Tuangkan sos perasa atas ikan dan stim dengan suhu tinggi selama 15 minit atau hingga ikan masak sepenuhnya.
7. Sementara ikan dikukus, goreng bawang putih hingga warna keemasan dalam kuali.
8. Tuang dalam mangkuk kecil dan campurkan minyak bijan.
9. Alihkan ikan daripada pengukus, tuangkan bawang putih goreng dan minyak bijan di atasnya. Hiaskan dengan daun ketumbar dan daun bawang. Hidangkan serta-merta.
10. Lebih enak dinikmati ketika panas dengan nasi dan sayur goreng.
0 comments:
Post a Comment