Resepi Kari Ayam Kapitan
Resepi Kari Ayam Kapitan
Bahan-Bahan:
- 500 g kepingan ayam
- 2 sudu besar jus limau purut
- 2 sudu besar minyak jagung
- 2 batang serai, dikisar
- 5 ulas cili merah, dikisar
- 4 ulas bawang putih, dikisar
- ½ sm serbuk kunyit, dikisar
- 3 biji buah keras, dikisar
- 6 ulas bawang merah, dikisar
- 1 sudu teh belacan, dikisar
- 135 g Nestlé Greek Yogurt Natural
- 1 kiub Kiub Stok Ayam
- 1 cili hijau, dihiris halus
- 1 tomato, dipotong baji
- 1 bawang kuning, dipotong dadu
- 350 ml air
Cara Memasak
1. Kisarkan serai, cili merah, bawang putih, kunyit hidup, bawang merah, buah keras dan belacan di dalam pengisar. Kemudian tumis sehingga terbit aromanya yang wangi.
2. Masukkan Nestlé Greek Yogurt Natural, Kiub Stok Ayam, cili hijau, tomato, bawang kuning, air dan kepingan ayam. Kacau sehingga sebati dan biarkan reneh selama 15 minit.
3. Kemudian, tuangkan jus limau purut dan teruskan mengacau selama seminit.
4. Tunggu sehingga ayam menjadi empuk dan kari sedia untuk dihidang.
5. Selain nasi, Kari Ayam Kapitan juga sesuai dimakan bersama Pulut Kuning atau Roti Jala.
0 comments:
Post a Comment