Resepi Nasi Kerabu Kelantan
Bahan-Bahan:
- 500g beras siam, cuci dan bilas
- 650ml air
- 2 titis pewarna biru atau satu genggam bunga telang
- 3 helai daun limau purut
- 1 batang serai
- 1 sudu besar Cukup Rasa
Ulam-ulaman:
- Daun selom, dihiris nipis
- Pucuk ulam raja, dihiris nipis
- Kacang panjang, dihiris nipis
- Bunga kantan, dihiris nipis
- Daun kesom, dihiris nipis
- Kubis, dihiris nipis
- Serai, dihiris nipis
- Daun kunyit, dihiris nipis
- Tauge, basuh dan toskan
- Sambal budu (jika inginkan)
Cara Memasak
1. Sebelum memasak nasi, hiris ulam-ulaman terlebih dahulu dengan menggunakan pisau yang tajam kemudian ketepikan.
2. Selepas itu barulah masukkan beras bersama dengan pewarna biru atau bunga telang, daun limau purut, serai dan Cukup Rasa ke dalam periuk. Akhir sekali tuangkan 650ml air untuk memasak nasi.
3. Apabila nasi sudah masak, sediakan bersama dengan pelbagai jenis ulam.
0 comments:
Post a Comment