Resepi Salmon Panggang dengan Salad
Resepi Salmon Panggang dengan Salad
Bahan-Bahan:
-2 sudu kecil minyak jagung
-500 g filet salmon
-2 sudu besar Sos Tiram
-1 sudu kecil serbuk cili
-1 ulas bawang putih, ditumbuk
-3 sudu besar air
-100 g timun. dihiris
-200 g salad
-100 g tomato, dihiris
-2 oren dikupas kuli dan dipotong berbaji
-1 bawang merah, dihiris
Untuk Kuah:
-2 sudu besar minyak zaitun
-3 sudu besar jus lemon
-1 bawang merah, dicincang
-1 ulas bawang putih, dicincang
-1 cili padi, dicincang
-lebihan jus salmon panggang
Cara Memasak:
1. Mula-mula gabungkan Sos Tiram, serbuk cili, bawang putih dan air dalam mangkuk kecil. Kemudian, tuangkan ke atas filet salmon dan perapkan sehingga sebati dan rata. Biarkan selama semalaman
2. Bila salmon sudah diperap, letakkan minyak pada kuali atau pemanggang, panggang ikan selama 5 minit pada setiap sisi. Ketepikannya
3. Tapis lebihan jus daripada salmon yang dipanggang dan ketepikannya
4. Kemudian, gabungkan timun, salad, tomato, oren dan bawang dalam mangkuk. Biarkan sebentar
5. Sediakan kuah dalam mangkuk yang lain, campurkan minyak zaitun, jus lemon, bawang merah, bawang putih, cili padi dan jus lebihan salmon panggang untuk lebih rasa
6. Letakkan salmon di atas salad dan renjiskan kuah, hidangkan serta-merta
0 comments:
Post a Comment