Resepi Sotong Masak Kicap Hitam


Resepi Sotong Masak Kicap Hitam

Bahan-Bahan:

- 2 sudu kecil minyak masak
- 300g sotong, dibersihkan and dihiris
- 1 ulas bawang besar, dihiris
- 2 tangkai cili padi, dihiris
- ¼ sudu kecil kicap pekat
- 100g lobak merah, dihiris
- 100g kobis bunga, dipotong kecil
- 100ml air
- 1 ½ sudu besar sos tiram
- 2 biji tomato, dipotong bebaji

Cara Memasak

1.Di dalam kuali, masukkan minyak masak dan tunggu ia panas.

2.Bila minyak cukup panas, masukkan bawang besar dan cili padi dan kacau selama 1 minit.

3.Kemudian, masukkan lobak merah, bunga kobis. Teruskan dengan mengacau selama 1 minit.

4.Ambil sudu kecil untuk sukat ¼ kicap pekat, dan masukkan ke dalam kuali. Seterusnya, ambil sudu besar untuk sukat 1 ½ sudu besar sos tiram dan masukkan ke dalam kuali. Kemudian, masukkan sotong. Kacau rata.

5.Biarkan sotong dan sayur masak selama lebih kurang 3 minit.

6.Kemudian, masukkan tomato dan kacau selama seminit.

7.Hidangkan sajian kegemaran keluarga yang ringkas ini dengan nasi panas.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment