Resepi Sotong Masak Kicap Hitam
Bahan-Bahan:
- 2 sudu kecil minyak masak
- 300g sotong, dibersihkan and dihiris
- 1 ulas bawang besar, dihiris
- 2 tangkai cili padi, dihiris
- ¼ sudu kecil kicap pekat
- 100g lobak merah, dihiris
- 100g kobis bunga, dipotong kecil
- 100ml air
- 1 ½ sudu besar sos tiram
- 2 biji tomato, dipotong bebaji
Cara Memasak
1.Di dalam kuali, masukkan minyak masak dan tunggu ia panas.
2.Bila minyak cukup panas, masukkan bawang besar dan cili padi dan kacau selama 1 minit.
3.Kemudian, masukkan lobak merah, bunga kobis. Teruskan dengan mengacau selama 1 minit.
4.Ambil sudu kecil untuk sukat ¼ kicap pekat, dan masukkan ke dalam kuali. Seterusnya, ambil sudu besar untuk sukat 1 ½ sudu besar sos tiram dan masukkan ke dalam kuali. Kemudian, masukkan sotong. Kacau rata.
5.Biarkan sotong dan sayur masak selama lebih kurang 3 minit.
6.Kemudian, masukkan tomato dan kacau selama seminit.
7.Hidangkan sajian kegemaran keluarga yang ringkas ini dengan nasi panas.
0 comments:
Post a Comment