Resepi Udang Bijiran Keemasan
Bahan-Bahan:
- Campuran bijirin
- 1 cawan Bijirin (Perisa Asli)
- 2 sudu kecil Cukup Rasa
- 1 sudu kecil gula
- 500g udang bersaiz sederhana, dibuang urat, dicuci dan dikeringkan (perap dengan 2 sudu kecil Cukup Rasa selama 1-2 jam)
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 2 sudu besar minyak masak
- 3 sudu besar mentega tanpa garam
- 3 - 4 biji cili padi, dipotong
- 7 - 8 tangkai daun kari, dicuci, dibuang tangkai
- 1 sudu kecil Cukup Rasa
Cara Memasak:
1. Masukkan 1 sudu besar mentega ke dalam kuali panas. Kemudian, goreng udang sehingga garing.
2. Kemudian, angkat dan toskan minyak dengan tuala kertas dan ketepikan seketika.
3. Panaskan lebihan mentega di dalam kuali yang sama sehingga berbuih dan masukkan daun kari dan cili padi serta goreng di atas api sederhana sehingga naik bau.
4. Kecilkan api dan masukkan campuran bijirin. Goreng sehingga bijirin bertukar warna keperangan dan daun kari garing.
5. Masukkan udang dan goreng sekata sehingga bijirin berwarna perang keemasan.
6. Akhir sekali, tambah Cukup Rasa jika perlu. Tutupkan api dan sedia dihidang.
0 comments:
Post a Comment