Resepi Udang Keladi Rangup
Bahan-Bahan:
- 16 ekor udang, dibuang kulit dan urat
- 1 sudu besar Cukup Rasa
- 200 g keladi mentah yang dicincang
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 biji putih telur, dipukul
- 1 biji putih telur, dipukul (untuk mencelup udang) minyak untuk menggoreng
- 8 sudu besar Sos Cili
- 2 sudu besar Sos tiram
- 150 ml air
Cara Memasak
1. Perapkan udang bersama Cukup Rasa ketepikannya.
2. Kemudian, campurkan keladi, tepung jagung, tepung beras dan putih telur kacau hingga halus.
3. Ketepikan udang dan tepung sadur lepas disediakan.
4. Panaskan minyak dalam api sederhana. Celup udang dalam putih telur dan lumurkan dengan adunan keladi tadi.
5. Setelah minyak cukup panas, gorengkan udang.
6. Lepas udang digoreng hingga warna keemasan, angkat dan susun dalam pinggan menghidang.
7. Campurkan Sos Cili, Sos Tiram dan air dalam periuk. Masak hingga mendidih.
8. Bila mendidih, padamkan api dan tuangkan atas udang yang telah digoreng.
9. Hidangkan panas-panas dengan nasi.
0 comments:
Post a Comment