Resepi Udang Keladi Rangup


Resepi Udang Keladi Rangup

Bahan-Bahan:

- 16 ekor udang, dibuang kulit dan urat
- 1 sudu besar Cukup Rasa
- 200 g keladi mentah yang dicincang
- 1 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu besar tepung beras
- 1 biji putih telur, dipukul
- 1 biji putih telur, dipukul (untuk mencelup udang) minyak untuk menggoreng
- 8 sudu besar Sos Cili
- 2 sudu besar Sos tiram
- 150 ml air

Cara Memasak

1. Perapkan udang bersama Cukup Rasa ketepikannya.

2. Kemudian, campurkan keladi, tepung jagung, tepung beras dan putih telur kacau hingga halus.

3. Ketepikan udang dan tepung sadur lepas disediakan.

4. Panaskan minyak dalam api sederhana. Celup udang dalam putih telur dan lumurkan dengan adunan keladi tadi.

5. Setelah minyak cukup panas, gorengkan udang.

6. Lepas udang digoreng hingga warna keemasan, angkat dan susun dalam pinggan menghidang.

7. Campurkan Sos Cili, Sos Tiram dan air dalam periuk. Masak hingga mendidih.

8. Bila mendidih, padamkan api dan tuangkan atas udang yang telah digoreng.

9. Hidangkan panas-panas dengan nasi.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment