Resepi Daging Masak Merah


Resepi Daging Masak Merah

Bahan-Bahan:

- 300 g daging batang pinang dipotong kecil
- 2 sudu besar minyak jagung
- 2 batang kayu manis
- 3 biji bunga lawang
- 4 biji buah pegaga
- 1 biji bawang besar dikisar
- 3 cm halia dikisar
- 4 ulas bawang putih dikisar
- 2 tangkai serai dikisar
- 2 sudu besar Sos Cili
- 2 sudu kecil Cukup Rasa
- 2 sudu besar puri tomato
- 1 cawan air
- 2 biji cili merah dibelah dua, kemudian dipotong 4
- 50 g daun bawang dihiris 5cm panjang
- 2 biji bawang besar dipotong berbaji

Cara Memasak

1. Pertama sekali, cuci daging, keringkan dan potong kecil. Ketepikannya.

2. Kemudian, kisarkan bawang besar, halia, bawang putih dan serai secara berasingan.

3.Tambahkan 2 sudu besar minyak dan tumiskan kayu manis, bunga lawang, buah pelaga bersama bahan yang dikisar tadi hingga wangi.

4. Kemudian masukkan daging dan kacau rata.

5. Campurkan Sos Tomato, Sos Cili, Sos Cili, puri tomato dan secawan air. Kacau semua bahan ini bersama daging dan biarkan masak hingga empuk.

6. Akhir sekali, tambahkan cili merah, daun bawang dan bawang besar. Renehkan selama beberapa minit. Hidangkan panas.

7. Padankan dengan Nasi Minyak, timun dan acar.



Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment