Resepi Rendang Tok Tradisi


Resepi Rendang Tok Tradisi

Bahan-Bahan:

- 500 g Isi daging pejal, dipotong kecil
- 2 sudu besar minyak jagung
- 2 batang kulit kayu manis
- 3 putik bunga lawang
- 4 biji buah pelaga
- 1 biji bawang besar, dikisar
- 3 sm halia, dikisar
- 4 tangkai serai, dikisar
- 5 sm lengkuas
- 3 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 2 sudu besar Cukup Rasa
- 200 ml santan pekat
- 3 helai daun kunyit, dimayang halus
- 3 sudu besar gula Melaka
- 1 keping asam keping
- 4 helai daun limau purut, dicarik
- 4 helai daun salam
- 2 sudu besar kerisik

Cara Memasak

1. Mula-mula kisar bawang besar, halia dan serai menggunakan mesin pengisar.

2. Apabila semua bahan tadi telah dikisar halus, mulalah panaskan minyak di dalam kuali.

3. Kemudian masukkan bahan kisaran perlahan-lahan bersama-sama kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan lengkuas. Tumis sehingga naik bau.

4. Apabila aroma tumis mula memenuhi ruang dapur, apa lagi, masukkan daging dan dikacau rata.

5. Kemudian, tambah ketumbar, jintan putih manis dan serbuk jintan putih dan kacau sehingga daging bertukar garing.

6. Jangan lupa kacau sekali sekala dan biarkan kuah mereneh sehingga daging empuk. Apabila sudah pecah minyak, tandanya sajian telah pun masak.

7-. Sesuai dimakan bersama Nasi Lemak.

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment