Resepi Nasi Ayam Madu Beraroma
Bahan-Bahan:
- 600ml air
- 1 sudu besar minyak masak
Bahan untuk nasi:
- 2 ulas bawang putih, dipotong halus
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu besar minyak bijan
- 500 g beras siam, dibasuh dan ditapis
- ¼ sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu besar Homemade Chicken Stock
Bahan Perapan:
- 1 sudu besar minyak jagung
- 500g ketul ayam
- 3 sudu besar Sos tiram
- 2 sudu besar pes cili
- ½ sudu besar halia, ditumbuk
- 4 sudu besar madu
Pelengkap Hidangan:
- Salad
- Tomato
- Timun
Cara Memasak
1. Mula-mula, sediakan nasi dahulu. Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan daun pandan hingga naik bau.
2. Kemudian masukkan beras dan kacau seketika. Tutup api.
3. Di dalam periuk nasi elektrik, masukkan beras, Homemade Chicken Stock, serbuk kunyit dan minyak bijan. Kacau rata dan biarkan sehingga nasi masak.
4. Kita beralih kepada ayam pula. Di dalam mangkuk, masukkan minyak jagung, Sos Tiram, pes cili, halia dan madu.
5. Masukkan ayam yang telah dipotong, gaul rata dan perapkannya. Biarkan ayam diperap sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.
6. Akhir sekali, panaskan pemanggang atau kuali, letakkan satu sudu teh minyak dan panggang ayam sehingga masak sempurna.
7. Hidangkan ayam bersama nasi yang wangi beraroma dan nikmati kelazatannya!
0 comments:
Post a Comment