Resepi Nasi Ayam Madu Beraroma


Resepi Nasi Ayam Madu Beraroma

Bahan-Bahan:

- 600ml air
- 1 sudu besar minyak masak

Bahan untuk nasi:

- 2 ulas bawang putih, dipotong halus
- 1 helai daun pandan
- 1 sudu besar minyak bijan
- 500 g beras siam, dibasuh dan ditapis
- ¼ sudu teh serbuk kunyit
- 2 sudu besar Homemade Chicken Stock

Bahan Perapan:

- 1 sudu besar minyak jagung
- 500g ketul ayam
- 3 sudu besar Sos tiram
- 2 sudu besar pes cili
- ½ sudu besar halia, ditumbuk
- 4 sudu besar madu

Pelengkap Hidangan: 

- Salad
- Tomato
- Timun

Cara Memasak

1. Mula-mula, sediakan nasi dahulu. Di dalam kuali, panaskan minyak dan tumis bawang putih, halia dan daun pandan hingga naik bau.

2. Kemudian masukkan beras dan kacau seketika. Tutup api.

3. Di dalam periuk nasi elektrik, masukkan beras, Homemade Chicken Stock, serbuk kunyit dan minyak bijan. Kacau rata dan biarkan sehingga nasi masak.

4. Kita beralih kepada ayam pula. Di dalam mangkuk, masukkan minyak jagung, Sos Tiram, pes cili, halia dan madu.

5. Masukkan ayam yang telah dipotong, gaul rata dan perapkannya. Biarkan ayam diperap sekurang-kurangnya 1 jam atau semalaman.

6. Akhir sekali, panaskan pemanggang atau kuali, letakkan satu sudu teh minyak dan panggang ayam sehingga masak sempurna.

7. Hidangkan ayam bersama nasi yang wangi beraroma dan nikmati kelazatannya!

Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment