Resepi Karipap Briyani Ayam


Resepi Karipap Briyani Ayam

Bahan-Bahan:

- 1 sudu besar Cukup Rasa
- 400 g tepung
- 100 g marjerin
- 300 ml air
- 3 sudu besar Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani
- 100 g sayur campur beku
- 3 ulas bawang putih, dicincang
- 1 bawang merah, dicincang
- 200 ml air
- 300 g isi ayam, dipotong kiub
- 1 tangkai daun kari
- 1 sudu besar minyak jagung

Cara Memasak

1. Di atas permukaan yang bersih, gaul dan ulikan tepung, Cukup Rasa, marjerin dan air sehingga ia menjadi adunan. Biarkan adunan selama 10 minit.

2. Di dalam kuali, tumiskan Hari-Hari Favourites Perencah Nasi Briyani, sayur campur beku, bawang putih, bawang merah, air, dada ayam dan daun kari selama 5 minit. Kacau sehingga tumisan agak kering.

3. Cubitkan 20 gram adunan daripada adunan besar tadi dan uli sehingga ia menjadi rata. Potong bentuk bulat dan isikan ayam di dalam sebelum dikepitkan menjadi bentuk karipap.

4. Ulang langkah yang sama sehingga habis dan biarkan seketika.

5. Di dalam kuali lain, panaskan minyak dan goreng karipap tersebut selama 5 minit atau sehingga garing dan berwarna kuning keemasan.

6. Hidangkan karipap panas bersama secawan teh, sememangnya kombinasi yang menyelerakan!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment