Resepi Sate Panggang Rendang Berempah


Resepi Sate Panggang Rendang Berempah

Bahan-Bahan:

- 500 g dada ayam dipotong dadu
- 2 sudu besar minyak
- 3 sudu besar Sos Tiram
- 1 sudu besar madu
- 1 sudu besar pes cili
- 1 sudu besar serbuk ketumbar
- 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 1 sudu teh serbuk jintan manis
- ½ sudu teh serbuk kunyit

Bahan-bahan (dikisar bersama 50ml air):

- 2 biji bawang merah
- 3 ulas bawang putih
- 1 cm halia
- 2 cm lengkuas
- 2 batang serai

Cara Memasak

1. Letakkan ayam di dalam mangkuk. Masukkan Sos Tiram, madu, pes cili, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih, serbuk jintan manis dan serbuk kunyit.

2. Kemudian, masukkan kesemua bahan kisar. Gaul sebati dan pastikan ayam disalut sempurna.

3. Perap selama 3 jam atau semalaman.

4. Rendam lidi di dalam air selama lebih kurang setengah jam sebelum mula memanggang.

5. Cucuk ayam di atas lidi.

6. Panaskan kuali atau gril pemanggang dan panggang ayam sehingga kedua belah bahagian keperangan dan masak sempurna, setiap bahagian lebih kurang 10 minit.

7. Sajikan bersama kuah kacang atau Sos Cili dan rasakan kelazatannya yang luar biasa!
Share on Google Plus

About Unknown

This is a short description in the author block about the author. You edit it by entering text in the "Biographical Info" field in the user admin panel.
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment